Little McCready’s Creek, Urban Systems Repair Project

Riparian Corridor Rehabilitation | Detailed Design

Purpose

AWC engaged to ‘naturalise’ a water way within a suburb of Mackay. The creek had been turned into a trapezoidal drain when the surrounding development was created. This resulted in a decrease in water quality, loss of habitat features and biodiversity, unnatural flow regimes and erosion. Through flood modelling, increased sinuosity was achieved by cutting back banks and creating lateral wetlands which engage in high rain events. Pools and riffles were also constructed throughout the reach enabling fish passage and habitat.

Located within the urban environment, connectivity and community usability were also key drivers in the project. The result is a riparian corridor/ parkland that has become a real feature in the area and an asset for its residents

Objectives

  • Community consultation
  • Flood modelling
  • Detailed design drawings and documentation
  • Construction estimate and works schedule

Partners & Stakeholders

  • Bligh Tanner
  • Reef Rescure

Project Facts

Client: Mackay Regional Council

Challenges: Creek stabilisation through passive approaches, capable of withstanding large flood events.