Johnstons Creek – Naturalisation Project

Detailed Design | Public Space | Ecological Reporting | Saltmarsh Restoration | Wetland Design

 Purpose

The Johnstons Creek naturalisation project entailed the removal of existing concrete revetments, the creation of saltmarsh ecosystems through benching alongside the creek using sandstone blocks to form a new sinuous shape. Concurrently, enhancements to the surrounding parks were implemented.

Project Scope

  • Saltmarsh Relocation Strategy
  • Review of Environmental Factors
  • Vegetation Management Plan
  • Stormwater Infrastructure Design Updated
  • Water Sensitive Urban Design

Partners & Stakeholders

Outcomes

  • Flood mitigation
  • Habitat creation
  • Improved water quality
  • Natural asset for the local community

Project Facts

Client: Sydney Water

Challenges: Working within an active waterway